|
---|
5.2.1 De kwaliteit van onze leefomgeving is in Flevoland behouden, zodanig dat gerichte aandacht isbesteed aan gezondheid, bodem, water, lucht en geluid.
Doel (2023-2027)
5.2.1 De kwaliteit van onze leefomgeving is in Flevoland behouden, zodanig dat gerichte aandacht is
besteed aan gezondheid, bodem, water, lucht en geluid.
Doelrealisatie
Wij hebben ons ingezet om de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren door bij te dragen aan een schonere en vitale bodem, door uitvoering te geven aan het Schone Lucht Akkoord en door ons voor te bereiden op het Delegatiebesluit geluidproductieplafonds.
Resultaten 2024
- De activiteiten op het gebied van geluid, luchtkwaliteit en bodemkwaliteit dragen bij aan het beschermen en bevorderen van een gezonde (fysieke) leefomgeving. Daarbij leggen we een relatie met de ontwikkeling van een vitale samenleving (H4) en andere actuele provinciale thema's en doelen (onder andere duurzame en sociale ontwikkeling). De concrete resultaten worden hieronder per thema beschreven.
- We zijn verdergegaan met de beoogde activiteiten in het kader van de 'Monitoring Fysieke Leefomgevingskwaliteit', die in 2021 zijn geïnventariseerd. Het betreffen activiteiten in de sfeer van 'Geluid', 'Luchtkwaliteit' en 'Bodemkwaliteit'. De 35 maatregelen in het 'Uitvoeringsprogramma 2023-2030 - Schone Luchtakkoord' maken ook hiervan deel uit.
Bodem
- In 2024 hebben we samen met het Waterschap en LTO verder gewerkt aan het 'Actieplan Bodem en Water' (ABW). Met de partners is ook het gesprek gestart voor herijking van het actieplan.
- Alle activiteiten in bodem en ondergrond zijn beschreven. Met de rapportage, beschikbaar in papieren en interactieve digitale versie, kunnen we de maken omslag naar een ‘systeembenadering met bodem als basis’, aansluitend bij de opgaven uit de omgevingsvisie en de provinciale opgaven.
- Sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn de gemeenten bevoegd gezag voor de leefomgeving, waaronder bodem. De “warme overdracht” heeft plaatsgevonden. Informatie waar een bodemverontreiniging is geconstateerd en een sanering is uitgevoerd, is uitgewisseld.
In Flevoland zijn nog twee bodemverontreinigingen die in het kader van de Wet bodembescherming worden gesaneerd. Het gaat in beide gevallen om een voormalige chemische wasserij.
De grondwaterverontreiniging van de twee laatste historische spoedlocaties worden nog gedurende een aantal jaren gemonitord. De resultaten laten een geleidelijke verbetering zien. Eén locatie wordt elk jaar bemonsterd, zo ook in 2024. De andere om het jaar; die wordt in 2025 ook weer bemonsterd.
- De uitvoering van het PFAS-bronnenonderzoek is gestart. In 2024 is vooral historisch onderzoek gedaan naar (bedrijfs)locaties waar door het gebruik van PFAS mogelijk gevaar voor mens en milieu kan zijn ontstaan. In de volgende fase wordt in het veld bij potentieel verdachte locaties bodemonderzoek uitgevoerd.
- Gemeenten (Almere en Urk) zijn aan de slag met Bodemenergieplannen. De Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL) wordt hiermee in overeenstemming gebracht, zodat er coherentie en congruentie in beleid is. Dit proces is in 2024 gestart in maakt deel uit van de actualisatie van de VFL.
- Voor de verdere ontwikkeling van het aardwarmteproject Almere (ontwikkeling van een aardwarmtebron voor het warmtenet) is een Samenwerkingsovereenkomst getekend.
Lucht
- Op basis van de metingen die in 2024 zijn uitgevoerd zijn er geen overschrijdingen van de normen voor luchtkwaliteit geconstateerd.
- Het Luchtmeetnet Flevoland – een inwonersparticipatie- en burgerwetenschapsproject – voor het meten van fijnstof is opgericht. Op 126 locaties wordt door inwoners, scholen, bedrijven en instellingen de fijnstofgehaltes in de buitenlucht gemeten. Het doel is dat er op 283 locaties gemeten gaat worden.
- Voor het jongerenprogramma 'Talent Kleurt Flevoland' zijn nieuwe onderzoeksopdrachten voor het thema luchtkwaliteit voorgesteld.
Geluid
- In 2024 is het nieuwe provinciale actieplan geluid vastgesteld met daarin de acties in de planperiode tot 2030. Voor de financiering van de acties (onder andere de continuering van de subsidieregeling voor verbetering van de geluidwering van woningen) worden de resterende budgetten van het actieplan geluid 2018 ingezet. In 2024 zijn voor de vaststelling van het geluidregister in 2025 de wegen aangewezen waarlangs geluidproductieplafonds worden vastgesteld, is voor de eerst 5 jaar besloten om het wettelijke doelmatigheidscriterium voor Rijkswegen te gaan toepassen en is de bevoegdheid om de geluidproductieplafonds vast te stellen gedelegeerd aan GS.
VTH
- We hebben het VTH-instrument op circulaire economie ingezet bij die bedrijven waarvoor wij bevoegd gezag zijn.
- Er is opdracht gegeven aan de OFGV om voor een tweetal bedrijven planvoorschriften toe te voegen die gaan leiden tot het besparen op grondstoffen en afvalpreventie. Dit betreft een pilot.