|
---|
3.1.1 Het versterken van het verdienvermogen van Flevolandse ondernemers.
Doel (2023-2027)
3.1.1 Het versterken van het verdienvermogen van Flevolandse ondernemers.
Doelrealisatie
We hebben in 2024 bijgedragen aan het versterken van het verdienvermogen van ondernemers in Flevoland onder andere door de voucherregeling, het mkb-schakelteam en het verstrekken van vroege fase- en innovatiefinanciering.
Resultaten 2024
- We hebben in 2024 voorbereidingen getroffen om in 2025 een onderzoek te laten doen hoe het economisch profiel en het arbeidspotentieel in Flevoland op elkaar aansluiten.
- We hebben een kapitaalmarktonderzoek laten uitvoeren, waarvan de resultaten in het eerste half jaar van 2025 bekend worden gemaakt.
- We hebben aan Horizon een opdracht verstrekt voor de uitvoering van het MKB-Schakelteam, waarmee meerjarig ondersteuning aan het kleine, brede, mkb is verzekerd.
- We hebben het accountmanagement bij Horizon voortgezet en daarmee ondersteuning aan het brede en ook het innovatieve mkb.
- We hebben de voucherregeling Ondernemerschap Flevoland geactualiseerd om aan te sluiten bij het 'Economisch programma 2023-2028'. Zowel de ‘oude’ voucherregeling (in de eerste helft van 2024) en de ‘nieuwe’ voucherregeling (in de tweede helft van 2024) hebben we door Horizon laten uitvoeren.
- We hebben de Economic Board Flevoland voortgezet en de eerste stappen gezet om deze sterker te positioneren zodat de signalering en agendering van economische knelpunten en ontwikkelingen in de regio kan bijdragen aan een betere afstemming tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheden.
- In 2024 is de mkb innovatie stimuleringsregeling in Flevoland (MIT), waarvoor we samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) middelen beschikbaar stellen, opengesteld voor Flevolandse ondernemers.
- We hebben de opdracht aan Horizon gecontinueerd voor de bevordering van internationaal ondernemen bij Flevolandse bedrijfsleven door kennis en netwerken te ontsluiten.
- We hebben de opdracht aan Horizon gecontinueerd om de vestiging van internationale bedrijven te bevorderen. Horizon rapporteert hierover in het eigen jaarverslag dat tegen de zomer openbaar wordt.
- We hebben onze bijdrage aan het Rijks 'Investor Relations-programma' voor gevestigde internationale bedrijven gecontinueerd.
- We hebben onze inzet voor het versterken van de ondernemerscultuur gecontinueerd.
Risico('s) en beheersmaatregel(en)
In 2024 is besloten om de uitvoering van de MIT-regeling en de voucherregeling ‘ondernemerschap Flevoland’, die belegd waren bij Horizon Flevoland, vanaf 2025 onder te brengen bij het subsidiebureau van de provincie Flevoland.
3.1.2 De rol van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Horizon is verbreed naar het gehele mkb met meer aandacht voor kleinere ondernemingen.
Doel (2023-2027)
3.1.2 De rol van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Horizon is verbreed naar het gehele mkb
met meer aandacht voor kleinere ondernemingen.
Doelrealisatie
De rol van de ROM Horizon is in 2024 verbreed, onder andere door de uitbreiding met de opdracht voor het mkb-schakelteam is de focus verbreed van het innovatieve mkb naar het gehele mkb.
Resultaten 2024
- We hebben een evaluatie laten uitvoeren van de ROM Horizon Flevoland, waarvan de resultaten begin 2025 zullen worden gedeeld.
- Met de instelling van een / het MKB Schakelteam hebben we dienstverlening aan het 'brede’ mkb binnen Horizon vormgegeven.
3.1.3 Versterking aansluiting onderwijs arbeidsmarkt.
Doel (2023-2027)
3.1.3 Versterking aansluiting onderwijs arbeidsmarkt.
Doelrealisatie
We hebben een bijdrage geleverd aan het versterken van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, onder andere door de continuering van onze publiek private samenwerking (PPS) regeling human capital en de samenwerking binnen de arbeidsmarktregio Flevoland.
Resultaten 2024
- Het MKB Schakelteam is het afgelopen jaar bij Horizon ondergebracht. De verwachting is dat in de loop van 2025 dienstverlening aan de kleine mkb ondernemer op onder andere personeelsvraagstukken op peil is.
- De PPS Human Capital regeling is in 2024 gecontinueerd. De door het ROC van Flevoland ingediende PPS aanvraag ‘Kwalificeren in de Logistiek’ is toegekend.
De PPS regeling is aangepast aan de gewijzigde regeling Regionaal Investeringsfonds (RIF regeling) MBO van het Rijk zodat er cofinanciering verstrekt kan worden tot eind 2027, wanneer de rijksregeling eindigt. - In 2024 is de samenwerkingsovereenkomst met de partners binnen de arbeidsmarktregio Flevoland ondertekend. We dragen bij aan gezamenlijke uitvoeringsagenda zodat de dienstverlening in de arbeidsmarktregio op peil blijft.
- In 2024 is er met partners samen gewerkt aan het versterken van de onderwijs / kennis arbeidsmarkt infrastructuur.
Samen met partners hebben we voorbereidingen getroffen voor het ‘Ontwikkelfonds Flevoland leert’ Deze voorbereidingen betroffen onder andere de afspraken over de samenwerking, de initiële vulling van het fonds, de nadere regels en de organisatie van het bijbehorende subsidieverleningsproces zodat het fonds in juni 2025 van start kan gaan. Inwoners van Flevoland kunnen zich dan melden bij het regionaal werkcentrum. In het werkcentrum wordt de dienstverlening van het Regionaal Mobiliteitsteam, Leerwerkloket en werkgeversservicepunt samengevoegd (‘no wrong door’ principe).
Daarnaast hebben we een bijdrage geleverd aan het versterken van het technologie onderwijs in het primair onderwijs door de Flevolandse (onderwijs)partners in de planvormingsfase te ondersteunen. Er zijn daardoor 4 regionale aanvragen ingediend voor Techkwadraat, een subsidieregeling die voortkomt uit een Nationaal Groeifondsaanvraag (NGF) gericht op het versterken van het technologie onderwijs in het basisonderwijs. Door samenwerkingspartners aan elkaar te verbinden wordt in- en buitenschools aanbod gericht op technologie versterkt. - We hebben verkennende gesprekken gevoerd met plaatsgevonden met Windesheim/Aeres en universiteiten om het technisch hoger onderwijs in Flevoland te versterken. Ook zijn verschillende initiatieven en samenwerkingen tot stand gekomen of versterkt zoals Aeres Dronten die samenwerkt met de WUR en Firda die een practoraat heeft op het gebied van Maritiem met de WUR. Vanuit het MITC (smart mobility cluster Marknesse) hebben gesprekken plaatsgevonden met het hoger onderwijs, onder andere de lectoraten van Windesheim.
Risico('s) en beheersmaatregel(en)
Resultaten op het gebied van de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt zijn vrijwel altijd een verdienste van de verschillende partijen die samenwerken. Het boeken van voortgang en behalen van doelen is afhankelijk van een goede samenwerking. Hier wordt zowel ambtelijk als bestuurlijk op geïnvesteerd.
3.1.4 Flevolandse bedrijven zijn geholpen om toekomstbestendig te worden door in te zetten op verduurzaming en/of digitalisering.
Doel (2023-2027)
3.1.4 Flevolandse bedrijven zijn geholpen om toekomstbestendig te worden door in te zetten op
verduurzaming en/of digitalisering.
Doelrealisatie
De provinciale inzet op verduurzaming en/of digitalisering van het Flevolandse bedrijfsleven voor de komende jaren is vastgelegd als programmalijn 3 Toekomstbestendig bedrijfsleven van het 'Economisch programma 2023-2028'; en er zijn voorbereidingen getroffen voor het tot uitvoering brengen hiervan.
Resultaten 2024
- Programmalijn 3 ‘Toekomstbestendig bedrijfsleven’ is door PS vastgesteld waarna voorbereidingen voor de uitvoering zijn getroffen. Het uitvoeringsprogramma digitalisering mkb is opgesteld en zal per 2025 door Horizon worden uitgevoerd. Ook is een verbreding van de voucherregeling voor de thema’s digitalisering en verduurzaming voorbereid. Ondernemers kunnen in 2025 ook voor deze thema’s een voucher aanvragen.
- In 2024 hebben we met verschillende projecten en via Horizon innovaties in het mkb gestimuleerd die bijdragen aan de transitieopgaven van deze tijd.
- We hebben de samenwerking in de EDIH NW (European Digital Innovation Hub North West) in 2024 gecontinueerd.
3.1.5 Goede regionale afstemming over beschikbare ruimte voor economische ontwikkelingen.
Doel (2023-2027 )
3.1.5 Goede regionale afstemming over beschikbare ruimte voor economische ontwikkelingen.
Doelrealisatie
In 2024 is programmalijn 4 Ruimtelijk-economische ontwikkeling van het 'Economisch programma 2023-2028' vastgesteld. Hiermee is het kader voor de provinciale inzet voor de komende jaren vastgelegd.
Resultaten 2024
- Programmalijn 4 van het 'Economisch Programma 2023-2028' is vastgesteld. We zijn begonnen met de inzet van de eerste instrumenten en projecten. Zo is de SPUK-regeling Bedrijfsmatig vastgoed, onderdeel Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen aangevraagd en toegekend en die wordt in 2025 uitgevoerd. Ook hebben we ons aangemeld voor deelname aan het Groeifondsprogramma 'Werklandschappen van de Toekomst' dat we in 2025 gaan uitvoeren. Er is opdracht gegeven voor de ontwikkeling van het behoefteramingsonderzoek bedrijventerreinen en kantoren dat begin 2025 wordt opgeleverd en een van de belangrijkste bouwstenen is voor verdere samenwerking met gemeenten in het kader van het Regionale Programmeren van Werklocaties.
- We hebben in 2024 de monitoring van de voorraad werklocaties in MRA verband gecontinueerd en hebben daarnaast uitvoering gegeven aan het beschikbaar krijgen en stellen van betere informatie, kennis en data over kantoren (Locatusdata) en centrum- en winkelgebieden (Koopstromenonderzoek).
3.1.6 De (financierings)mogelijkheden van de Europese subsidieprogramma's zijn optimaal benut.
Doel (2023-2027)
3.1.6 De (financierings)mogelijkheden van de Europese subsidieprogramma's zijn optimaal benut.
Doelrealisatie
In 2024 zijn we halverwege de looptijd van de programma’s Interreg en Kansen voor West III. We liggen goed op koers en verwachten dat beide programma’s aan het eind van de looptijd volledig zijn uitgenut.
Resultaten 2024
- In 2024 heeft provincie Flevoland als (financieel) partner in het Interreg-programma deelgenomen aan diverse advies- en beoordelingscommissies. In Interreg Deutschland – Nederland zijn tot met 2024 aan 75 projecten een INTERREG-bijdrage toegewezen van ca. € 95,5 mln. In enkele van deze projecten maken Flevolandse organisaties deel uit van het projectconsortium of zijn organisaties of ondernemingen, met name MKB, deelnemer in deze projecten.
- We hebben samen met 12 Europese partners uit het programmagebied onder leiding van de provincie Drenthe een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit het INTERREG Noordwest – Europa welke niet is toegekend.
- We hebben in 2024 actief gewerkt aan het Kansen voor West III-programma, gericht op het stimuleren van innovatie en duurzaamheid voor het MKB in de regio Flevoland.
- We hebben zorgvuldige voorbereidingen en beleidsbeoordelingen uitgevoerd voor de in 2024 ingediende projectvoorstellen binnen Kansen voor West III.
- In Kansen voor West III zijn tot en met 2024 17 projecten toegewezen met een totale waarde van circa € 7,9 mln. in Flevoland.
- Bij de openstelling van november 2024 voor Kansen voor West III Flevoland is een budget van € 4,8 mln. beschikbaar gesteld specifiek gericht op projecten die bijdragen aan een groener, koolstofarm Europa, met thema’s zoals slimme energiesystemen en hernieuwbare energie.
- We hebben de openstelling omtrent de herkapitalisatie van het Innovatiefonds van Horizon Flevoland ondersteund met een totaalbudget van € 1,4 mln. Het Innovatiefonds biedt leningen voor MKB-ondernemingen die innovaties (TRL 4-9) willen ontwikkelen en implementeren in Flevoland.
- Als steunpunt Kansen voor West III Flevoland hebben wij Flevolandse organisaties actief begeleid in het voortraject voor het indienen van projectaanvragen; dit heeft geleid tot een groeiend aantal voorstellen en een versterking van de regionale innovatiecapaciteit. Onze inspanningen hebben bijgedragen aan het optimaal benutten van het Europese structuurfonds EFRO, waarmee we een duurzame impuls geven aan de regionale economie en het mkb in Flevoland.
3.1.7 De effectiviteit van beleidsinzet van het economisch beleid en de economische gebiedsprogramma’sis optimaal.
Doel (2023-2027)
3.1.7 De effectiviteit van beleidsinzet van het economisch beleid en de economische gebiedsprogramma’s
is optimaal.
Doelrealisatie
De effectiviteit van beleidsinzet is meer inzichtelijk gemaakt door de oplevering van de eerste fase van de monitor van het economisch programma op strategisch en tactisch niveau. Deze staat op feitelijk Flevoland Home | Feitelijk Flevoland . Verder inzicht in de effectiviteit van beleid wordt vergroot door in 2025 ook op operationeel niveau te gaan monitoren. Effectiviteit van beleid kan alleen over een langere looptijd gemeten worden.
Resultaten 2024
We hebben de monitor van het economisch programma op strategische en tactisch niveau opgeleverd.
Risico('s) en beheersmaatregel(en)
De effectiviteit van beleidsinzet kan alleen over een langere tijd goed inzichtelijk worden gemaakt. Daarbij moet wel altijd de kanttekening worden geplaatst dat provinciale inzet slechts een van de kleine factoren is in een veel groter economisch systeem.
3.1.8 De provincie zet in op een Circulaire Economie. In het economische programma wordt invullinggegeven aan de circulaire economie in programmalijn 3 voor het Flevolandse bedrijfsleven. Economie treedt op als coördinerend beleidsdomein voor de opgave ‘Circulaire economie’. De focus van Coalitieakkoord 2023-2027 ligt daarbij op 1) circulaire woningbouw; met inzet vannatuurlijk materialen zoals hout, hennep, stro, vlas en zeewier als impuls voor zowel dewoningbouw als de agrarische sector. 2) circulaire landbouw, waarin hergebruik centraal staat zoals bijvoorbeeld plantaardig afval recyclen tot meststoffen. 3) circulaire infra; de provinciegeeft het goede voorbeeld binnen haar eigen bezittingen.
Doel (2023-2027)
3.1.8 De provincie zet in op een Circulaire Economie. In het economische programma wordt invulling
gegeven aan de circulaire economie in programmalijn 3 voor het Flevolandse bedrijfsleven.
Economie treedt op als coördinerend beleidsdomein voor de opgave ‘Circulaire economie’.
De focus van Coalitieakkoord 2023-2027 ligt daarbij op 1) circulaire woningbouw; met inzet van
natuurlijk materialen zoals hout, hennep, stro, vlas en zeewier als impuls voor zowel de
woningbouw als de agrarische sector. 2) circulaire landbouw, waarin hergebruik centraal staat
zoals bijvoorbeeld plantaardig afval recyclen tot meststoffen. 3) circulaire infra; de provincie
geeft het goede voorbeeld binnen haar eigen bezittingen.
Doelrealisatie
In de eerste helft van 2024 was het economisch programma nog niet vastgesteld. Uitvoering van circulaire economie viel toen nog onder de opgave 'Circulaire economie' zoals die onder de omgevingsvisie 2017 was opgezet. Door onderbezetting op het thema circulaire economie is in 2024 minder gerealiseerd dan gepland.
Resultaten 2024
- We hebben in 2024 ingezet op kennisontwikkeling rondom circulaire vraagstukken, onder andere in de woningbouwopgave en rondom circulair water.
- Door onderbezetting zijn in 2024 minder bijeenkomsten georganiseerd voor het ‘Platform Circulair Flevoland’ en andere bijeenkomsten, waaronder een activiteit in de 'Week van de Circulaire Economie’ dan initieel gepland.
- We hebben door onderbezetting minder ingezet op kennisontwikkeling bij provinciale collega’s rondom circulaire vraagstukken dan gepland.
- We hebben uitvoering gegeven aan de activiteiten van de programma’s ‘Duurzaam Door’ en ‘Jong Leren Eten’.
Risico('s) en beheersmaatregel(en)
Op het thema circulaire economie was geheel 2024 onderbezetting waardoor minder is gerealiseerd. Er staat een vacature uit die nog niet is ingevuld.
3.1.9 Human CapitalEen aantrekkelijk onderwijsaanbod op alle niveaus in samenwerking met het bedrijfsleven envoldoende carrièreperspectief voor werken in de energietransitie in Flevoland waarmee het dreigende tekort aan menskracht zoveel mogelijk wordt beperkt.
Doel (2023-2027)
3.1.9 Human Capital
Een aantrekkelijk onderwijsaanbod op alle niveaus in samenwerking met het bedrijfsleven en
voldoende carrièreperspectief voor werken in de energietransitie in Flevoland waarmee het
dreigende tekort aan menskracht zoveel mogelijk wordt beperkt.
Doelrealisatie
In 2024 hebben we een bijdrage geleverd aan het versterken van het onderwijsaanbod gericht op de energietransitie.
Resultaten 2024
- We hebben de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs/onderzoeksinstellingen gefaciliteerd zodat het onderwijsaanbod op het gebied van de voor de energietransitie relevante opleidingen wordt aangepast en uitgebreid.
- Samen met bedrijfsleven en onderwijs hebben we gelobbyd om hogescholen en universiteiten zich te laten verbinden met de energietransitie in Flevoland, omdat hier de ambitie en de ruimte is om te innoveren en experimenteren.
- We hebben het innovatie- en leervermogen in de energietransitie-sectoren versterkt door het faciliteren van fieldlabs en learning communities.